In_Miezul_Artei / Hands On Arts este un program educational oferit de Fundatia AnnArt in parteneriat cu Galeria AnnArt. Programul ofera scolilor interesate o completare alternativa a studiului in domeniul artelor vizuale - prin acces direct la arta contemporana romaneasca. Elevii cu varste intre 8 si 18 ani sunt invitati sa vada expozitiile de la Galeria AnnArt si sa se intalneasca cu artistul ale carui lucrari se afla in expunere.

Sensul acestor intalniri este sa ii inspire pe copii sa fie in largul lor in preajma artei, curiosi sa vada cat mai mult si cat mai felurit - liberi sa le placa sau nu, obisnuiti cu ideea sa spuna ce cred si ce simt, doritori si increzatori sa invete si din carti si din propria lor experienta.

 

Programul pilot a inceput in 2012, in contextul expozitiei de pictura Shadows a lui Francisc Chiuariu. Artistul s-a intalnit atunci cu un grup de elevi, insotiti de profesorii lor, de la Scoala Generala nr.19 Tudor Arghezi, Scoala Britanica si Liceul Tonitza.

 

Am parcurs expoziția înconjurat de copii; le-am povestit despre ideea din spatele lucrărilor cu umbre lucioase și de ce pictez acum pe backlit, ca un pictor-fotograf și cum am inventat acest nou limbaj plastic. Copiii au vrut să știe cât timp îmi ia să fac o lucrare ca asta, cum pictez pe spate când de fapt nu văd ce iese pe față, dacă vor mai putea veni la galeria AnnArt și cu părinții, cum de stau culorile pe suprafața asta lucioasă, dacă am vândut vreo lucrare și cam cât costă aia cu fata cu rolele.

Francisc Chiuariu

 

Copiii au fost foarte receptivi – i-au arătat și ei lui Francisc lucrări de-ale lor, au făcut poze cu lucrările sale, i-au cerut autograf, și au anunțat că ne vor da ‘like’ pe Facebook :-) Ziua ne-a depășit așteptările – o fetiță din clasa a VI-a de la Tonitza mi-a spus, la ureche: Sunt fericită, nu mai vreau să plec de aici!

Gabriela Massaci, Director AnnArt

 

Un episod important al programului l-a reprezentat parteneriatul cu Liceul Francez Anne de Noailles din Bucuresti, prin care elevii din cursul primar de studiu au avut ocazia să lucreze cu artiștii Dorin Crețu, Francisc Chiuariu, Adrian Ilfoveanu, Laura Covaci și Constantin Rusu, iar creațiile lor, rezultate în urma acestor întâlniri, fiind ulterior expuse în evenimente-fulger la Galeria AnnArt în 2012, 2013 și 2014.

 

Am continuat cu scoala Ioanid, cu ateliere de pictura si expozitii in 2014, 2015, 2016. Iar din 2017 incepem, printr-un program pilot, lectii de arta pentru copii la galeria AnnArt. Profesori, tineri artisti din portofoliul galeriei.

 

Școlile interesate si persoanele private în a se alătura programului În_Miezul_Artei sunt invitate să contacteze Fundația AnnArt pentru înscrieri și idei noi pentru ‘lecții altfel’.

Copyright Fundația AnnArt, 2015. All rights reserved.

Fundația AnnArt

office@annartfundatia.ro